- λαγκάδα
- Ονομασία δεκατριών οικισμών.
1. Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 350 μ., 122 κάτ.) στην πρώην επαρχία Βάλτου του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νομού. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Μενιδίου. Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, στη Λ. είχε στρατοπεδεύσει ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, πριν από τη μάχη του Πέτα. Επίσης, εκεί αποσύρθηκαν οι Έλληνες που υπεράσπιζαν το Κομπότι, όταν τους επιτέθηκαν οι Τούρκοι, στη διάρκεια της μάχης του Πέτα, καθώς και τα διασκορπισμένα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα, τακτικά και άτακτα, και οι οπλαρχηγοί Μπότσαρης, Μακρής κ.ά.
2. Ορεινός οικισμός (υψόμ. 680 μ., 22 κάτ.) στην πρώην επαρχία Μαντινείας του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού, στην περιοχή των πηγών του ποταμού Ευρώτα. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Σκυρίτιδας.
3. Ορεινός οικισμός (υψόμ. 650 μ., 97 κάτ.) του νομού Άρτης. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, προς τα όρια με τον νομό Καρδίτσης, 61 χλμ. ΒΑ της πόλης της Άρτας. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Τετραφυλίας.
4. Ορεινός οικισμός (υψόμ. 760 μ., 11 κάτ.) της Ικαρίας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ραχών του νομού Σάμου. Η περιοχή της Λ. ήταν μία από τις ελάχιστες στις οποίες παρέμειναν οι κάτοικοι, όταν στα μέσα του 16ου αι. το νησί ερημώθηκε από τον φόβο των πειρατών.
5. Ορεινός οικισμός (υψόμ. 900 μ., 217 κάτ.) στην πρώην επαρχία Κονίτσης του νομού Ιωαννίνων. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νομού, 105 χλμ. Β της πόλης των Ιωαννίνων. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Μαστοροχωρίων. Παλαιότερα ονομαζόταν Μπλίσδιανη.
6. Πεδινός οικισμός (υψόμ. 90 μ., 35 κάτ.) στην πρώην επαρχία Γυθείου του νομού Λακωνίας. Βρίσκεται στο μέσο του βόρειου τμήματος της χερσονήσου της Μάνης, ΝΔ του Γυθείου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Γυθείου. Μέχρι το 1955 ονομαζόταν Σελλίτσα.
7. Πεδινός οικισμός (υψόμ. 140 μ., 64 κάτ.) στην πρώην επαρχία Σητείας του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού και της Κρήτης, 95 χλμ. ΝΑ του Αγίου Νικολάου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ιτάνου.
8. Πεδινός οικισμός (υψόμ. 40 μ., 5 κάτ.) στην πρώην επαρχία Σητείας του νομού Λασιθίου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Μακρύ Γιαλού.
9. Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 200 μ., 26 κάτ.) της Λέσβου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Γέρας του νομού Λέσβου.
10. Οικισμός (6 κάτ.) της Λέσβου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Μανταμάδου του νομού Λέσβου.
11. Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 480 μ., 209 κάτ.) στην πρώην επαρχία Καλαμών του νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού, 59 χλμ. ΝΑ της Καλαμάτας. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Λεύκτρου.
12. Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 400 μ., 3 κάτ.) της Πάρου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Πάρου του νομού Κυκλάδων.
13. Παράλιος οικισμός (υψόμ. 10 μ., 916 κάτ.) της Χίου. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, στο βόρειο τμήμα της, 16 χλμ. Β της πρωτεύουσας του νησιού. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ομηρούπολης του νομού Χίου.
* * *η (Μ λαγκάδα και λαγκάς)μεγάλο λαγκάδι, δασώδης χαράδρα.[ΕΤΥΜΟΛ. < λαγκός + μεγεθ. κατάλ. -άδα*].
Dictionary of Greek. 2013.